Geef je nu op voor een proefles. Start nieuw seizoen 11 september as.

DSP Family: Interview met Patty en Chender

door Madelon de Waal.

Vandaag (11 september 2020) precies 28 jaar geleden schreef Patty zich in bij de Kamer van Koophandel en startte haar eigen dansschool. Een bijzonder jubileum waar we niet zomaar aan voorbij willen gaan. Dance Studio Patty is inmiddels een echt familiebedrijf, waar ook Patty’s dochter Chender een belangrijk deel van uitmaakt. Madelon ging daarom in gesprek met moeder en dochter over  de ontwikkeling van de dansschool door de jaren heen, de toekomst en hun samenwerking.

Patty en Chender
Patty en Chender – 11 september 1992

Patty: ‘Ik stapte destijds met mijn muziek box gewoon de trein in om naar alle locaties te gaan.

Voordat Patty haar eigen dansschool opende gaf zij al tien jaar les bij verschillende dansscholen en verenigingen door het hele land. Patty: ‘Ik stapte destijds met mijn muziek box gewoon de trein in om naar alle locaties te gaan. Dat was toen zo, daar dacht je niet over na. Op een gegeven moment ging ik ook werken voor televisie en deed ik voor de eerste keer met mijn Showteam mee aan de Soundmixshow. Dat sloeg in als een bom. Ik werd gebeld door mensen met de vraag waar ik les gaf en dan kwamen ze op les bij de voor hun dichtstbijzijnde locatie. Alles deed ik in mijn eentje en het werd toch wel wat veel. Op dat moment kwam ik met iemand in contact die aangaf dat er een pand vrij was op de Maerelaan hier in Heemskerk. Dat voelde meteen goed. Toen ik de zaal binnen liep zag ik mezelf daar wel staan’.

Na vijf jaar was Patty met haar dansschool het pand aan de Maerelaan ontgroeid en verhuisde ze naar een ruimte bij het skicentrum in Heemskerk. Het lesaanbod werd groter en ook het leerlingaantal groeide door. Patty: ‘Ik wilde toch graag weer iets voor mezelf en toen kwam de Kerkweg op mijn pad. Ik ben bij het hele proces betrokken geweest. Samen met de architect en de aannemer heb ik bedacht hoe ik het wilde hebben. Zoals de indeling qua zalen, kleedkamers en mijn kantoor. En ik wist meteen dat ik ook een bar wilde waar ouders lekker kunnen zitten. Die gezelligheid terugbrengen vond ik heel belangrijk.’ In 2006 werd de nieuwe dansschool feestelijk geopend.

Trots: ‘Ze werkt er echt keihard voor’.

Als ‘dochter van’ lijkt het misschien logisch dat Chender bij de dansschool terecht is gekomen. Maar zo vanzelfsprekend was dit niet. Chender: ‘Voor mij begon het eigenlijk toen ik hulpjuf werd, dat vond ik leuker dan het dansen zelf. De band die ik opbouwde met de kinderen vond ik zo bijzonder.’ Na de middelbare school deed Chender auditie voor de opleiding HBO Dans, Docent en Choreograaf aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en werd aangenomen. Tijdens haar opleiding bleef Chender betrokken bij Dance Studio Patty, ondanks dat dit een pittige combinatie was. Patty: ‘Dat kwam echt vanuit haar zelf.’ Chender: ‘Ergens was het voor mij ook wel een soort van ontspanning. En wat ik daar leerde kon ik meteen toepassen tijdens de lessen hier. Andersom nam ik ook input mee terug naar de academie’. 

Inmiddels is Chender alweer tien jaar afgestudeerd. Naast Dance Studio Patty is ze ook werkzaam bij de vooropleiding van de AHK, Aslan Muziekcentrum in Amsterdam en Het Cultuurhuis in Heemskerk. Patty: ‘Ik heb Chender altijd aangemoedigd om haar vleugels uit te slaan en niet alleen bij ons te werken. Juist om veel ervaring op te doen.’ Trots: ‘Ze werkt er echt keihard voor’.

De samenwerking tussen Patty en Chender is door de jaren heen zo gegroeid. Patty: ‘Er komt zoveel bij kijken. Het is echt ondernemen wat we doen. Daarom heb ik het altijd vanuit Chender zelf laten komen. Ik heb haar nooit een bepaalde kant op gepusht, maar vind het juist belangrijk dat ze doet waar ze goed in is en waar haar interesses liggen. Alles gaat in overleg.’ Chender: ‘We kunnen heel open en eerlijk naar elkaar toe zijn. Daarom werkt het goed tussen ons. Ook denken we over heel veel dingen gewoon hetzelfde. We vinden het belangrijk om de tijd te nemen voor alle leerlingen en naar ze te luisteren en qua lesinhoud en aanbod blijven we op zoek naar vernieuwing.’ Patty: ‘We streven ook allebei dezelfde kwaliteit na in alles wat met de dansschool te maken heeft.’ Lachend: ‘Het gebeurt heel vaak dat Chender een groep bepaalde feedback geeft en dat ik later in de les kom en toevallig precies hetzelfde zeg’.

Als er wordt gevraagd naar het grootste verschil tussen vroeger en nu hebben beiden het idee dat dit vooral zit in de vorm van de les. Chender: ‘Vroeger waren we een half jaar met dezelfde choreografie bezig. Het kon altijd beter. Nu vragen leerlingen eerder om nieuwe stof. Dat vind ik soms jammer, omdat je daardoor wel de verdieping mist’.

Tijdens de eindvoorstelling in 2019 stond de derde generatie ook al op het podium te stralen.

Over DSP Family gesproken! Tijdens de eindvoorstelling in 2019 stond de derde generatie ook al op het podium te stralen. Chenders oudste dochter Chèra danst met veel plezier bij Dance Studio Patty. Chender lachend: ‘Of dat zo blijft dat gaan we zien. Zo niet, is dat ook helemaal goed natuurlijk.’ Voor beiden was het wel een emotioneel moment. Patty vertelt trots: ‘Ik stond in de coulissen echt met een brok in mijn keel’.

Op dit moment gaat het er op de dansschool heel anders aan toe dan iedereen gewend is door de coronamaatregelen. Patty en Chender missen het persoonlijke contact met de ouders en het huiskamergevoel op de dansschool enorm. Maar gelukkig is het dansplezier bij de leerlingen en het team nog steeds voelbaar. Patty: ‘Ondanks de huidige situatie hoop ik dat we er samen weer een heel mooi seizoen van kunnen maken’!